Kafa Üstü Pozu Genel Bilgiler
Sirsasana, aynı anda bezlerinize enerji verirken omurganızdaki, kollarınızdaki, bacaklarınızdaki ve ciğerlerinizdeki gücü artırır. Düzenli performans, iyi bir duruş oluşturmaya yardımcı olabilir ve sindirime yardımcı olabilir. Uzmanlar, kafa üstü pozunun sinüs sorunları, astım ve uykusuzluk yaşayan bireylere rahatlama sağlayabileceğine inanıyor. Sırt yaralanması, kalp rahatsızlığı, tansiyon problemi, boyun yaralanması, baş ağrısı veya halihazırda adet gören kişiler bu pozdan vazgeçmelidir.
Bu oldukça gelişmiş bir pozdur ve yaralanmadan kaçınmak için dikkatle yapılmalıdır. Özellikle başlangıçta bir duvarın önünde ya da bir asistan yardımı ile çalışmalısınız. Acele etmeyin. Bu duruşu acele ederseniz, kendinizi her türlü yaralanmaya hazırlamış olursunuz, bu yüzden yavaş ve kolay alın.
Başlığa yaklaştığınızda, aralarında kısa bir dinlenme olacak şekilde, birkaç kez yalnızca ilk talimatı uygulayarak başlayın. Sirsasana Amaç, tam gelişmiş baş dayamasında sizi desteklemek için çağıracağınız kaslara güç kazandırmaktır. Hazır olduğunuzda, uygulamanızı ilk iki talimata, ardından ilk üçe, vb. Genişletin, vücudunuz tam desteklenmiş baş dayanağı için hazır olana kadar.
- İngilizce Adı: Headstand Pose
- Odak: Tüm Vücut
- Seviye: İleri Seviye
- Toplam Süre: 3 dakikaya kadar
- Çakralar: Taç Çakrası Sahasrara Çakrası, Üçüncü Göz Çakrası Ajna Çakrası , Boğaz Çakrası Vishuddha Çakrası
- Elementler: Düşünce , Işık , Eter
- Faydaları: Sinüs sorunları, astım, uykusuzluk
- Varsa Uygulamayın: Sırt yaralanması, kalp rahatsızlığı, kan basıncı (yüksek veya düşük), boyun yaralanması, baş ağrısı, adet kanaması
Kafa Üstü Pozu Nasıl Yapılır
Sirsasana Elleriniz doğrudan omuzlarınızın altında olacak şekilde dört ayak üzerine eğilin. Elinizin konumunu işaretleyici olarak kullanarak, dirseklerinizi ellerinizin olduğu yere yerleştirin. Ön kollarınızı ve avuç içlerinizi dirseklerinizin tam önüne yerleştirin, parmaklarınızı açın ve elinizdeki her eklemi yerle birleştirin. Omuzlarınızın ve sırtınızın aşağı sarkmasına izin vermeyin; bunun yerine sırtınızı ve omuzlarınızı desteklemek için merkezinizi meşgul edin. Omuzlarınızı kulaklarınızdan uzaklaştırın ve nefes alın.
Gücünüz burada sağlam bir şekilde sağlandıktan sonra, dirsekleriniz hala topraklanmış haldeyken, ellerinizi bir araya getirin ve başınızı tutacak bir cep sağlamak için parmaklarınızı birbirine geçirin. Ayak parmaklarınızı kıvırın ve başınızın üst kısmını geçmeli parmaklarınızın cebine yerleştirin. Sirsasana Başınıza ağırlık vermeden omuzlarınızı ve sırtınızı gövdenizi desteklemeye devam edin. Dizlerinizi biraz öne doğru yürüyün, yine de sürekli nefes alın.
Kalçalarınızı havaya kaldırmak için ayaklarınızla yukarı doğru bastırırken omuzlarınızı kulaklarınızdan uzaklaştırmaya devam edin. Dizlerinizi hafifçe bükün.
Ayak parmaklarınızı vücudunuza doğru yürüyün, dizlerinizi düzeltin ve ağırlığınızı başınıza değil, dirseklerinize giderek daha fazla bastırın. Sırtınızı dik tutun ve göbek deliğinizi omurganıza bastırdığınızı hayal edin.
Vücudunuzun tüm ağırlığı dirsekleriniz tarafından taşınana ve çok azı başınıza yüklenene kadar bacaklarınızı yavaş yavaş gövdenize yaklaştırın, ayak parmaklarınız üzerinde yükselin.
Sirsasana Pozunun Yapılışının Devamı
Bu noktada, bir bacağınızı bükün, ayağınızı göğsünüze doğru çekin ve sadece ayak parmağınızı diğer ayağınızla yere değdirmeyi deneyin. Sirsasana Karnınızı omurganıza doğru bastırmaya devam edin, ancak nefes almayı da unutmayın. Bu bacağı indirin ve diğer bacağınızla da aynısını yapın.
Daha ileri gitmeye hazır olduğunuzda, her iki bacağınızı da bükün ve göğsünüze doğru çekin.
Artık tam gelişmiş destekli başlığın son uzatmasına hazırsınız. Ayak parmaklarınızı yukarı doğru uzatın, göbek deliğinizi sırtınıza doğru daha da derinlere çekin. Bacaklarınız düz olduğunda, uyluklarınızı birlikte sıkın ve onları gökyüzüne doğru uzatın. Omuzlarınızı kulaklarınızdan uzakta tutun ve nefes almaya devam edin.
Kendinizi bu pozdan kurtarmak için işlemi tersine çevirin, önce bir bacağınızı göğsünüze, ardından diğerine doğru bükün ve indirin. Omuzlarınızı hareket ettirmeden göbek deliğinizi içeri bastırmaya devam edin. Sirsasana Bir parmak setine ve ardından diğerine dokunun. Nefes alın ve ayak parmaklarınızı göğsünüzden uzaklaştırın. Nefes verirken dizlerinizi yere indirin. Ayağınıza yaslanın ve gövdenizi kademeli olarak düzeltin, her seferinde bir omur, başınızı en son kaldırarak.
Bir kez daha parmaklarınızı birleştirin. Bu sefer onları başınızın arkasına, kafatasının tabanına yerleştirin ve kollarınızı yanlara doğru bırakmadan önce başınızı birkaç saniye düz bir şekilde ellerinize doğru bastırın. Yaklaşık bir dakika dik durduktan sonra, elleriniz yanlarınızda ve yüzünüz aşağı bakacak şekilde, çocuk pozisyonunda eriyerek vücudunuzu uyluklarınızın üzerine katlayın. Dinlenin, kaslarınızın gevşemesine izin verin ve uzun, yavaş nefesler alın.
Kafa Üstü Pozu Faydaları Nedir
- Beyne ve gözlere daha iyi kan dolaşımı için alan sağlar.
- Sirsasana Omurganın yeniden hizalanmasına yardımcı olur
- Akciğerlerden daha fazla karbondioksit ve diğer toksinler çıkarılır.
- Sinir sistemini uyarır ve omurga, omuz ve boynu güçlendirir.
- Diyabeti tedavi eder
- Astımı önler
- Menopoz dengesizliklerini giderir.
- Baş ağrısı ve migren tedavisi.
- Sirsasana Sinir sistemi bozuklukları, üreme sistemi bozukluklarını tedavi eder.
- Anksiyete, stres ve öfke rahatsızlıklarını tedavi eder.
Yoga Hareketlerinde her poz için 30 ila 60 saniye yeterlidir.
Hamileler için bu süre 15 saniyedir.
Bir hastalığınız, rahatsızlığınız ya da sakatlığınız varsa; Herhangi bir yaralanmaya sebebiyet vermemek açısından;
Lütfen Doktorunuza Danışmadan Bu yoga Pozlarını Uygulamayın.
Yorum bırakın