Bağışıklık Sistemi Güçlendirici | Yoga Hareketleri – Yoga Hareketleri

Bağışıklık Sistemi Güçlendirici | Yoga Hareketleri

Girl in grey sweater showing her arm muscles. High quality photo

Bağışıklığı Artırmak 

Bağışıklık sistemi güçlendirici Yoga, fiziksel ve zihinsel rahatsızlıkları önlemek için muazzam potansiyele sahiptir. Herhangi bir anda sistemimize girebilecek iki yüzden fazla farklı virüs vardır. Dengeli beslenerek, uygun bir uyku çekerek ve diğer birkaç sağlıklı kurala uyarak, yaygın hastalıkların risklerini azaltabiliriz. Ama bu yeterli değil. Yogayı hayatımıza entegre edersek çoğu hastalıktan daha fazla korunmuş oluruz.

Antik yoga ustaları, Yoganın herhangi bir hastalığı önleyebileceğine inanıyordu. Günümüz yogasının çoğu uygulayıcısı, asanları düzenli olarak uyguladıklarında fiziksel bağışıklıklarında önemli bir iyileşme hissettiklerini iddia ediyor. Bağışıklık sistemi güçlendirici Bu bölümde, bazı hayati organlarımızın işleyişini iyileştiren ve dolayısıyla vücudumuzu çeşitli hastalıklara karşı bağışık hale getiren birkaç duruş öğreneceğiz. 

Omuz Standı|Sarvangasana 

Bu duruşta kendinizi dengeli hissedene kadar vücudu desteklemek için bu asana’yı bir duvara karşı uygulamak daha iyidir. Sırt üstü yatın. Birkaç derin nefes alın. Nefes verirken tek hareketle bacaklarınızı ve sırtınızı kaldırın. Bağışıklık sistemi güçlendirici Bacaklarınızı düz tutun ve omuzlarınızın vücudunuzun ağırlığını taşıdığından emin olun. Sırtınızı ellerinizle destekleyin… avuç içlerinizi sırtınızın altına koyun. 

Şimdi omurganızı düzeltin ama boynunuzu yere bastırmamaya çalışın. Omuzlarınız ve üst kollarınız ağırlığınızı taşıyor. Başınıza ve boynunuza baskı yapmaktan kaçının. Sabit kalmakta zorlanıyorsanız, vücudunuzu dengelemek için destek duvarını kullanabilirsiniz. 

Ayaklarınızı birleştirin ve bakışlarınızı ayak parmaklarına sabitleyin. Bacakları düz tutun. Şimdi doğal olarak nefes alın ve bu duruşta 30 saniye ile bir dakika arasında kalın. Bu süre zarfında boynunuzda herhangi bir gerginlik hissederseniz, nazikçe bu duruştan çıkın. 

Bu pozdan inmek için dizlerinizi bükün ve alnınıza doğru indirin. Ellerinizi avuç içi aşağı bakacak şekilde yere koyun. Bağışıklık sistemi güçlendirici Şimdi başınızı kaldırmadan gövdenizi yavaşça indirin. Bacaklarınızı yere getirin. Vücudunuzu savasana’da bir dakika gevşetin. 

Sarvangasana(Omuz Duruşu) Faydaları:

Sarvangasana, tiroidve paratiroid bezlerinin işlevlerini uyararak stabilize eder. Omuz desteği uygulayarak sağlıklı bir gastrointestinal ve enterik sistemi koruyabilir, dispepsi ve kabızlığı önleyebiliriz. Düzenli uygulama beyindeki kan akışını destekler, böylece beyin hücreleri daha fazla kanla beslenir. Bağışıklık sistemi güçlendirici Bu duruş, kalbe daha fazla kan akışına neden olarak kalp kaslarını gerer. En üstte, bu duruş vücudun çeşitli hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.


Balık Duruşu|Matsyasana 

Sanskritçe’de Matsya balık demektir. Dolayısıyla bu poz bir balığın pozisyonuna benziyor. Bağışıklık sistemi güçlendirici Astanga Vinyasa Yoga’da balık pozu Sarvangasana’nın karşı pozu olarak kabul edilir. Bu nedenle, omuz desteğini bitirdikten sonra bu asanayı uygulamak daha iyidir. Balık pozunda farklılıklar vardır. En kolay olanı tartışacağız. 

Savasana’da omuz desteği uyguladıktan sonra dinleniyorsanız ayaklarınız yerde olacak şekilde dizlerinizi bükün. Avuç içlerinizi aşağıya çevirin. Nefes verin… pelvisinizi hafifçe kaldırın ve avuç içlerinizi kalçanızın altına yerleştirin. Şimdi kalçalarınız avuçlarınızın arkasında dinleniyor. Her iki kolunuzun da gövdenize yakın olduğundan emin olun. 

Nefes alın ve omurganızı tavana doğru bükün, kürek kemiklerinizi sırtınıza bastırın. Dirseğinizi bükün ve ön kolunuzu ve dirseğinizi yere doğru bastırın. Ön kolunuzun ve dirseğinizin gövdenizi desteklemesine izin verin. Başınızı yerden kaldırın, ardından başınızın ucuyla yere dokunun. Kafanıza fazla ağırlık vermekten kaçının. Bağışıklık sistemi güçlendirici Dirsekleriniz vücudunuzun üst ağırlığını taşımasına izin verin. Şimdi bacaklarınızı düzeltin ve topuklarınızı yere koyun. Ayak parmaklarınızı bir araya getirin. Boynunuzda bir gerginlik hissederseniz, altına katlanmış bir battaniye kullanabilirsiniz. Normal nefes alın ve bu pozisyonda otuz saniye ile bir dakika arasında kalın.

Matsyasana Balık Duruşu Faydaları:

Matsyasana, tüm hastalıkların yok edicisi olarak adlandırılır. Bu poz, kabızlık, solunum hastalıkları, depresyon, sırt ağrısı, adet ağrıları ve benzerlerini iyileştirmek için terapötik kullanımlara sahiptir. Matsyasana, hipofiz, adrenalin, epifiz ve paratiroid bezlerinin işlevlerini normalleştirir. Bu poz aynı zamanda solunum ve sindirim sistemi için de iyidir.


Dönen Sandalye Duruşu|Parivrtta Utkatasana

Tadasana’da ( Dağ Duruşu ) durun . Kollarınızı yukarı kaldırmak için kulaklarınızla birlikte nefes alın. Ağırlığınızı topuklarınıza kaydırmak ve dizlerinizi bükmek için nefes verin, kalçalarınızı Utkatasana’ya geri ve aşağı kaydırın . Bağışıklık sistemi güçlendirici Ayak parmaklarınız yerine dizlerinizi ayak bileklerinizin üzerine koymaya çalışın. Kalçanızı aşağıya doğru sabitlemek için uyluklarınızı geri çekin (uyluk kemiklerini yuvalarına geri çekmeyi düşünün), bu da sonunda daha derine dönmenize izin verecektir.

Ellerinizi kalbinizin önünde Anjali Mudra’ya getirmek için nefes verin. Başınızın tepesine ulaşmak için nefes alın. Omurganızı uzatmak için uyluklarınızı daha ileri ve aşağı doğru çekin. Ekshalasyon sırasında, sol dirseğinizi sağ uyluğunuzun dışına, alabildiğiniz kadar aşağıya geçirin ve avuç içlerinizi birbirine bastırın.

Avuç içlerinizi göbeğinize doğru çekin ve üst köprücük kemiğinizi genişletmek ve göğsünüzü daha fazla döndürmek için üst elinizi biraz daha aşağı itin.Ağırlığınızı, özellikle sol topuğunuzda tutun. Bağışıklık sistemi güçlendirici Kalçalarınızı ve dizlerinizi eşit tutmak için sol uyluk kemiğinizi geri çekin. Sonra yavaşça göbek, göğüs, boyun rulo ve sağa daha kafa büküm derine.

Kollarınızı düz bir çizgi halinde açın, sol kolunuzu sağ uyluğunuza doğru bastırın, bükülmenizi biraz daha derinleştirin. Sol elinizi sağ ayağınızın dışında matınıza bastırın ve sağ kolunuzu yukarı doğru uzatın. Omurganızı uzatırken, bükerken ve göğsünüzü açarken bacaklarınızın arkaya ve aşağıya topraklama işini dengeleyin, topuklarınızı sabitleyin. Yukarı doğru hareket eden kuş kanatları gibi kollarınızı daha da açın. 5 nefes tutun, sonra nefes verin ve gevşeyin. Taraf değiştirin.

Dönen Sandalye Pozu Faydaları

Sindirimi iyileştirir ve metabolizmayı artırır. Omuz, omurga ve boyundaki sertliği giderir. Baldır kaslarını güçlendirir ve gerer. Bağışıklık sistemi güçlendirici Omuzlarınızı, göğsünüzü ve sırtınızın üst kısmını açar. Ayak bileklerinizdeki hareketi iyileştirir. Karın organlarınızı ve kalbinizi uyarır.


Ayakta Geriye Eğilme|Anuvittasana

Tasasana’da  başlayın. Avuç içlerinizi parmak uçlarınız aşağı bakacak şekilde sakrumunuzun her iki tarafına (omurganızın tabanına) yerleştirin. Ayaklarınıza bastırın, diz kapaklarınızı hafifçe kaldırın ve uyluklarınızı kavrayın.

Gövdenizi geriye doğru bükerken kalçalarınızı öne doğru bastırın. Çenenizi içeri sokun ve ya ileriye ya da gökyüzüne bakın. Vücudunuzun alt kısmını güçlü ve sabit tutarken kilonuzu ellerinizle destekleyin. Bağışıklık sistemi güçlendirici En az beş ila yedi derin nefes boyunca tutulmalıdır. Pozdan kurtulmak için dizlerde yumuşak bir bükülme tutmak ve sırtın alt kısmını ellerinizle desteklemek önemlidir.

Ayakta Geriye Eğilme Pozu Faydaları:

Omurgayı esnetir ve omurga esnekliğini artırır. Sırtı güçlendirir ve güçlendirir. Sırt ağrısını hafifletir. Boyundaki gerginliği azaltır. Omuzları ve göğsü genişletir. Akciğer fonksiyonunu iyileştirir. Sağlıklı kan basıncını korur. Spondilit semptomlarını azaltır. Karın organlarının işlevini uyarır. Kalçadaki fazla yağı azaltır. Adet bozukluklarını hafifletir