Yoga Anatomi
Kaslarınızı Bilin
Yoga eğitimi Vücutta dört çeşit doku vardır: sinir dokusu (beyin, omurilik ve periferik sinir sistemi dahil), epitel dokusu (cilt ve astarlar için), bağ dokusu (vücudu bir arada tutan kollajen doku) ve kas dokusu . Kas dokusunun özel olarak kasılma yeteneği, onu kuvvet üretmek ve hareket yaratmak için ideal hale getirir.
Kas Dokusu Türleri
Üç farklı kas dokunuz var: kardiyo, düz ve iskelet. Yoga eğitimi Kardiyo hücreleri, kalbinizin dokularını oluşturur ve dayanıklılık için tasarlanmıştır. Kalbinizin ne kadar sıkı çalıştığını anlamak için yumruğunuzu altmış saniye boyunca saniyede bir açıp kapatmayı deneyin. Kalbinizin aksine, elinizdeki kaslar hızla yorulur.
Düz kas istemsizdir, yani bilinçli olarak onu etkinleştirmeyi seçmezsiniz ve sıvıların ve katıların vücudunuzun içine doğru itilmesine yardımcı olur. Örneğin, düz kas yutmanıza yardımcı olur, yiyecekleri sindirim sisteminiz boyunca iter ve arterlerinizin vücudunuza kan pompalamasına izin verir.
Yoga uygulayıcıları olarak en çok üçüncü kas dokusu kategorisiyle ilgileniyoruz: iskelet kası. Yoga eğitimi İskelet kası, kemiklerinizin eklemlerdeki hareketini kolaylaştırır. Kalp ve düz kasların aksine çoğu iskelet kası isteğe bağlıdır. İskelet kası lifleri de genellikle şeritlidir, böylece hücre demetleri sıralanabilir ve belirli bir yönde kuvvet oluşturmak için birlikte çalışabilir. İskelet kaslarınız sadece odanın içinde yürümenize veya bir yoga pozu atmanıza izin vermez, aynı zamanda duruşunuzu destekler, sizi yerçekimine yönlendirir ve sfinkterlerinizi düzenler (şükürler olsun).
Kasların Yapısı
Bir kasın en küçük bileşeni, miyofibril adı verilen küçük, iplik benzeri bir yapıdır. Binlerce miyofibril bir kas lifi oluşturmak için bir araya getirilmiştir. Yoga eğitimi Bu kas lifleri daha sonra bir araya toplanır ve fasiküller oluşturmak için bağ dokusu içine alınır. Daha sonra fasiküller, genellikle “kas” olarak düşündüğümüz şeyi oluşturmak için (daha fazla bağ dokusunda) yeniden demetlenir. Kendi başına kas dokusu şaşırtıcı derecede hassastır. Ancak bağ dokusu, kas dokusuna işini yapması için gerekli yapısal bütünlüğü sağlar.
Eklemleriniz Nasıl Haraket Ediyor
Tüm hareketler, iki kemiğin birleştiği yerde bulunan eklemlerde gerçekleşir. Kaslar eklemleri çaprazlar ve tendon adı verilen bağ dokusu yoluyla kemiğe girer. Tendon aslında kas dokunuzun tüm demetlenmiş katmanlarını kaplayan bağ dokusunun sürekli bir uzantısıdır. Yoga eğitimi Yani, kaslarınızı çalıştırırken, bağ dokunuzu da çalıştırıyorsunuz. Bir kas kasıldığında, iki kemiği birbirine yaklaştırır ve hareket yaratır.
İş yerinde bir kas örneğine bakalım. Pazı kıvırdığınızda veya dirseğinizi büktüğünüzde kolunuzun üst kısmındaki kas olan bicep brachii’nizi hayal edin. Pazı dirseğinizin altına ve ardından kol kemiğinizin üst kısmına ve omuz ekleminize takılır. Yoga eğitimi Bu kası çalıştırdığınızda ve lifler kasılırsa, alt kolunuzu üst kolunuza doğru çekerler, bu da dirseğinizi büker (ve ayrıca etkileyici bir şişkinliğe neden olabilir!).
Hareket Sizin İçin Neden Bu Kadar Önemli : Kaslar ve Eklemler
Vücudunuz hareket etmek için tasarlanmıştır.
Modern, hareketsiz yaşam tarzımız sağlığımıza zarar veriyor ve olumsuz etkileri zamanla şiddetleniyor. Yaşlandıkça, kas kütlesini (sarkopeni) kaybetmeye başlarız, bu da kırılganlığa ve işlevsellik kaybına yol açabilir.
Yoga, kaslarımızı güçlendirerek ve esneterek yaşlanma sürecini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yoga eğitimi Tutarlı egzersiz ve kuvvet antrenmanı, kas kaybını telafi ederek yaşlandıkça gücü, dengeyi ve koordinasyonu korumamızı sağlar. Germe ayrıca bel ve eklem ağrısına neden olabilen omurga sıkışmasını da önler. Bel ağrısı genellikle kalçalarda kronik kas gerginliği ile şiddetlenen bel fleksiyonundan (belin yuvarlaklaşması) kaynaklanır. Adho Mukha Svanasana (Aşağı Bakan Köpek) gibi yoga pozları, omurgayı uzatmak ve sağlıklı bir çekiş oluşturmak için aktif olarak çalışır. Yoga ayrıca hamstringleri geren birçok öne kıvrım içerir. Yoga eğitimi Bu duruşlar, omurga sıkışmasına neden olan vücudun arka hattından kronik gerginliği gevşeterek sırt ağrısını hafifletebilir.
Yoga ayrıca eklem sağlığını da destekleyebilir. Hareketle uyarıldığında, vücudunuzdaki sinoviyal eklemler (kalça, diz, omuz, dirsek ve parmaklarınız gibi) eklemlerinizi yağlayan sinovyal sıvı salgılar. Yoga benzersiz bir fiziksel uygulamadır.
Eklemlerinizin birden çok yöndeki tüm hareket aralıklarında çalışması için. Örneğin, bir bisiklete binerken, uyluğunuzu yalnızca kalça ekleminde (fleksiyon ve ekstansiyon) ileri ve geri hareket ettirebilirsiniz, oysa bir yoga sekansı, uyluğunuzun dışarıdan ve içten dönmesini, kaçırmasını ve eklemesini isteyecektir. Yoga eğitimi Eklemlerinizi hareket ettirerek yoga, ekleminizin etrafındaki bağ dokusunun (eklem kapsülü) esnek ve işlevsel kalmasını teşvik eder.
Yoga aynı zamanda eklemlere daha az baskı uygulayan düşük etkili bir hareket uygulamasıdır. Artrit veya iltihaplanma gibi eklem sorunları olan herkes için yüksek etkili hareketler (örneğin, koşu veya atlama) ağrılarını şiddetlendirebilir. Yogada, eklemlerinizi sıkıştırıcı etki olmadan çalıştırmanın tüm faydalarını elde edersiniz.
HAREKET SİZİN İÇİN NEDEN BU KADAR İYİ: SİRKÜLASYON
Hareket, kas sağlığını desteklemenin yanı sıra, kardiyovasküler ve lenfatik sistemlerinizin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Sağlıklı kan akışı, refah için çok önemlidir. Kan, vücudunuzun iç nehri gibidir, hücresel besinleri ve atıkları gitmeleri gereken yere taşır. Kan akışı yavaşladığında, sanki iç nehrin tıkanmış gibi olur. Hareket ettiğinizde, hücrelerinize çalışması için ihtiyaç duydukları oksijeni sağlamak için kalp atış hızınız ve kan akışınız artar, bu da iç nehrin serbestçe akmasını sağlar. Yoga eğitimi Ek olarak, kaslarınız mekanik olarak kan damarlarınızı sıkıştırır ve serbest bırakır, bu da dolaşım sisteminin kanı kalbe geri döndürmesini destekler.
Vücudunuzdaki hücreler, kendi iç okyanusunuz gibi olan hücre dışı matris (ECM) adı verilen bir maddede yüzer. ECM, bakterilerden veya diğer tatsız atıklardan arındırılmak üzere lenfatik sistemden çekilir. Ancak lenfatik sistem, olması gerektiği gibi çalışması için fiziksel hareketinize güvenir. Hareket olmazsa, iç okyanusunuz daha çok durgun bir gölete benzemeye başlar. Yoga gibi hareket uygulamaları, iç okyanusunuzu döndürmeye ve onu net ve canlı tutmaya yardımcı olur.
Çalışmalar Sürekli Olarak Faydaları Ortaya Çıkarıyor
Yoganın, duruş sağlığını ve denge gibi fiziksel sorunları iyileştirerek yaşlanma üzerinde olumlu bir etkisi olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Yoga eğitimi Ancak son çalışmalar, egzersizin hücresel düzeyde sağlıklı yaşlanmayı nasıl desteklediğine yeni bir ışık tutuyor. 2019 Yıllık Fizyoloji İncelemesinde yayınlanan bir çalışma, sadece bir egzersiz seansının mitokondriyal biyogenezi (mitokondrinin (kas sağlığını düzenlemeye yardımcı olan küçük organeller) büyümesi ve bölünmesi) desteklemeye yardımcı olabileceğini gösterdi ve bu da yaşlanmanın daha zararlı etkilerinden bazılarını umutlandırıyor. egzersiz yoluyla yavaşlatılabilir veya hatta tersine çevrilebilir (Hood, 2019).
Yoga, güçle ilgili olmayan yaşlanma sorunları üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olabilir. Örneğin egzersiz, insülin direnci ve diyabet gibi metabolik sorunları gidermeye yardımcı olabilir (Cartee, 2016). Klinik Uygulamada Tamamlayıcı Terapiler’de yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, yoganın kronik kulak çınlaması, diğer adıyla kulak çınlaması gibi durumlar için etkili bir destek olabileceğini ortaya koydu (Niedziałek, 2019).
Bu nedenle yoga, kas ve dolaşım sisteminizin sağlığını desteklemekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuza hücresel düzeyde de fayda sağlayabilir.
Yorum bırakın