Yoganın 8 basamağı Günümüz yoga, fiziksel pozlarıyla bilinir, ancak pozlar, eski yogilerin aydınlanma yolu olduğuna inandıkları şeyden sadece bir adımdır. Yoga Sutra adlı yazı koleksiyonunda üretken adaçayı Patanjali (300 MÖ-MS 200 arasında doğan) tarafından özetlenen Sekiz Sınırlı Yol, ahlaki ve etik kılavuzlar sistemi ve yogiyi yönlendiren yoga pozları da dahil olmak üzere belirli uygulamalar huzurlu bir hayat. Yoganın 8 basamağı Sekiz Ekstremite ilk kaydedildikten binlerce yıl sonra, birçok yoga okulu onları hala uygulamalarının temeli olarak kullanıyor, bireysel yogiler ise günlük yaşamda, mat dışında sorunsuz bir şekilde uygulandıklarını görüyorlar
Bir ağacın uzuvları gibi – dışsaldan iç dünyaya doğru temel bir sırayla ilerleyerek bizi iç huzura doğru yönlendiren birbiriyle bütünleşik olarak bağlantılıdır. Yolculuğumuz, dış dünyayı nasıl gördüğümüzü ve etkileşimde olduğumuzu bilmemize yardımcı olan beş prensipten oluşan ilk uzuv veya yama ile başlar. Yoganın 8 basamağı Ardından, beş prensipten oluşan ikinci uzuv olan niyama varıyoruz. Niyamalar bizi içe bakmaya ve yansıma ve kendi kendine çalışma yoluyla kendimizi gerçekten tanımaya davet ediyor. Üçüncü ve dördüncü uzuvlar aktif, enerjik uygulamalardır. Patanjali’nin gününde, üçüncü uzuv veya asana, rahat bir oturma pozisyonu anlamına geliyordu.
Sekiz Bacaklı Yolun Sekiz Uzuvları
Bugün yoganın fiziksel pozlarını ifade ediyor. Dördüncü uzuv, pranayama, nefesi yavaşlatma uygulaması anlamına geliyordu ve o zamandan beri bugün bildiğimiz çeşitli nefes egzersizlerine dönüştü. Yoganın 8 basamağı Bu uzuvların her ikisi, asana ve pranayama, vücudu ve zihni aşağıdaki üç uzuv için hazırlar: pratyahara, beş duyuyu geri çekerek içe odaklanma; dharana, konsantrasyon; ve dhyana, meditasyon. Nihai ödül olduğu anlaşılan sekizinci ve son uzuv, bazıları tarafından ecstasy ve diğerleri tarafından daha basit bir şekilde aydınlanma, memnuniyet veya iç barış olarak tanımlanan samadhi’dir.
Samadhi görkemli bir kavramdır, ancak Patanjali ve antik yogiler bunun her insan tarafından herhangi bir şekilde elde edilebileceğine inanıyorlardı. Gerçekten de bugün samadhi’yi başkalarına karşı nazik olmanın, benliği beslemenin ve o an yaşamanın doğal, mutlu ödülü olarak anlayabiliriz. Aşağıdaki sayfalar, Sekiz Kollu Yol’un her bir uzvuna genel bir bakış sunar ve bu eski bilgeliğin günümüzdeki uygulamalarını sunar.
- Yama: Evrensel ahlak
- Niyama: Kişisel ahlak
- Asana: Fiziksel uygulamalar
- Pranayama: Nefes uygulamaları
- Pratyahara: Duyuların geri çekilmesi
- Dharana: Konsantrasyon
- Dhyana: Meditasyon
- Samadhi: Aydınlanma
Yama
EVRENSEL MORALİTE
Sanskritçeden “kısıtlamalar” olarak gevşek bir şekilde tercüme edilen yamalar, günlük hayatta kaçınılması gereken davranışlar için beş etik kural sunmaktadır. Sekiz Bacaklı Yol’un bu ilk kolunda, odak noktası yoginin dış dünyayla olan ilişkisidir. Yoganın 8 basamağı Dış dünyayı nasıl gördüklerini değiştirerek ve başkalarıyla nasıl etkileşimde bulundukları konusunda ayarlamalar yaparak kendilerini önde olan içsel kendini geliştirmeye hazırlarlar (bkz. Beş Yamas, sayfa 146).
Eylemde: Yaramaları ne yapmamanız gerektiği gibi görün. Başkalarına zarar verme. Yalan söyleme ya da çalma. Duygusallığınızı kötüye kullanmayın veya açgözlü olmayın. Yoga bilgeliği, bu basit kurallara uyun ve başkalarının mutluluğunu arttırırken ızdıraplarınızı azaltacağınızı söylüyor.
Niyama
KİŞİSEL MORALİTE
Yamaları uygulayarak bakış açılarını ve diğerleriyle etkileşimlerini geliştiren yogi içe doğru döner ve Sekiz Uzatılmış Yol’un ikinci kolu olan niyama uygular. Yoganın 8 basamağı Gevşek bir şekilde “gözlemler” olarak tercüme edilen niyamalar, kendini iyileştirmeyi teşvik eden ve nihai hedefe bir adım daha yaklaşan beş kılavuzdur: İç barış (bkz. Beş Niyam, sayfa 152).
Eylemde: Kişisel, dahili büyümenizi desteklemek için niyamları kullanın. Kendinizi tanıyın. Aklını, evini ve çevreyi temizle. Memnuniyeti ve disiplini geliştirin. Teslimiyet, örneğin eşyalara, kötü alışkanlıklara ve olumsuz düşüncelere.
Asana
FİZİKSEL UYGULAMALAR
Günümüzde çoğu, yoganın fiziksel pozlarının geleneksel yoga pratiğinin sadece küçük bir parçası olduğunu öğrendiğinde şaşırıyor. Başlangıçta, zihni ve bedeni uzun süre oturma gerektiren meditasyona (yedinci uzuv) hazırlamaya yönelikti. Asana denilen yoga pozları (asana “koltuk” anlamına gelir), Yoganın 8 basamağı yogayı güçlü, enerjik, esnek ve sakin hale getirir, vücutta uzun süreli gerilimleri serbest bırakır ve yeni olasılıklara açar.
Eylemde: Kendinize fiziksel olarak meydan okuyarak vücudunuzu meşgul edin. Bir yoga dersine katılın veya matınızı evinize yerleştirin ve bazı pozlar arasında gezinin (bkz. Yoga Pozları, sayfa 36). Bir niyet belirleyin: Ne kazanmak istiyorsunuz? Ne kaybetmek istiyorsun? O an için bir taahhütte bulunun ve günlük, haftalık veya size uygun olarak pratik yaparak disiplini geliştirin. Ve “pratik” olarak, yoganın asla tamamlanmadığı veya bitmediği, aksine devam eden bir süreç olduğu gerçeğini kabul edin – hedefin kendisi olan bir yolculuk.
Pranayama
SOLUNUM UYGULAMALARI
SOLUNUM UYGULAMALARI
Fiziksel beden yoga pozları ile rafine edilirken, enerjik beden, vücudunuz boyunca enerjinin serbestçe akmasını teşvik eden nefes alma uygulamaları ile rafine edilir. Prana “yaşam gücü” anlamına gelir ve nefes yaşam gücünü taşımak için birincil araç olarak görülür. Ayama “kontrol” demektir. Yoganın 8 basamağı Pranayama, nefesi kontrol ederek yaşam gücünün vücuttaki hareketine yardımcı olmak anlamına gelir ve yoga pratiğinin temelidir. Odaklı nefes alma, vücut ve zihin üzerinde hem sakinleştirici hem de enerji verici etkilere sahiptir, Sekiz Yollu Yolda atılacak adımlar için önemli hazırlıklar.
Eylemde: Sadece not alarak nefes alma alışkanlıklarınızı geliştirin. Nefes. Exhale. Ne zaman nefesiniz dar hissediyor? Ne zaman huzursuz oluyorsun? Bu kitaptaki nefes egzersizlerini keşfederek nefesiniz hakkında farkındalık kazanın.
Pratyahara
DUYULARIN ÇIKARILMASI
Sekiz Bacaklı Yolun beşinci kolu, beş duyuyu (görme, ses, koku, tat ve dokunma) geri çekerek yogiyi korku, istek ve arzu gibi dikkat dağıtıcı şeylerin üstesinden gelmek için eğitir. Odağı dış dünyadan uzaklaştırarak kendinizi daha net bir şekilde gözlemleyebilir ve güçlü bir öz farkındalık kazanabilirsiniz.
Eylemde: Bir dahaki sefere, korkuya veya arzuya sahip olduğunuzda, bunu pratyahara uygulamak için bir fırsat olarak kullanın. İlk olarak, dürtü yargılayıcı olmayan bir şekilde kabul edin. Bununla ilgili düşünce ve duygulara dikkat edin. Vücudunuz nasıl hissediyor? Yoganın 8 basamağı Zihniniz size ne anlatıyor? Teslim olmak nasıl bir duygu? Teslim etmemek nasıl bir duygu? Düşüncelerinizin ve duygularınızın nazikçe gözlemlenmesinden kaynaklanan öz bilgi, bu dikkat dağıtıcı şeylere karşı koymanıza ve bunun yerine iç huzur tohumlarını ekmeye odaklanmanızı sağlayabilir.
Dharana
KONSANTRASYON
Altıncı uzuv, yogiyi yeni ödüllendirilen açık başlılıklarını yeni bir hedefe uygulamaya davet ediyor: Konsantrasyon. Dikkatini tek bir noktaya odaklayarak, zihin yine de zararlı dikkat dağıtıcı şeylere karşı daha da güçlendirebilir ve yogiyi Sekiz Uzatmalı Yol: Meditasyon’daki bir sonraki adım için hazırlayabilir.
Eylemde: İster meditasyona hazırlanıyor olun ister sadece odaklanmanızı keskinleştirmek isteyin, konsantrasyon şu an kalmak ve kendinize, hobilerinize veya mesleğinize ve sevdiklerinize bölünmemiş dikkatinizi sunmak için değerli bir araçtır. Rahat bir oturma pozisyonu bularak konsantrasyon uygulayın. Odaklanacak bir kelime, kelime öbeği, nesne veya ses seçin. Yoganın 8 basamağı Dikkatiniz dağıldığında dikkat edin ve dikkatinizi gerektiği kadar odak noktasına geri götürün.
Dhyana
MEDİTASYON
Meditasyon, zihnin kesintisiz konsantrasyon ve rahat sakin bir duruma girmesini sağlayan eski bir uygulamadır. Sekiz Bacaklı Yolun önceki altı uzuvları yavaşça ve kasıtlı olarak içe doğru yönlendirerek yogiyi bu adım için hazırladılar ve rahatsız edici dış etkilerden ayrılmalarına yardımcı oldular. Yedinci uzuv olan meditasyon, yogayı sekizinci ve son uzuv olan samadhi’ye – ıstırap çekmekten mutlu bir durum – getirir.
Eylemde: Bu kitaptaki meditasyon egzersizlerinden biriyle yeni konsantrasyon becerilerinizi geliştirin (bkz. Sayfa 166). Yoganın 8 basamağı Düşünceler ve duyumlar kaçınılmaz olarak odağınıza gireceğinden, sürekli kesintiye hazırlıklı olun. Eğer “iyi” değilseniz kendinizi yargılamayın. Belki de kendini kabul etme üzerine meditasyon yap.
Samadhi
AYDINLANMA
Sekizinci ve son ekstremite samadhi en büyük ödüldür – birçok isimle bilinen mutlu bir durum: ecstasy; aydınlanma; iç huzur; ilahi ile birlik; dünya ile birlik duygusu; herkesin ve her şeyin bağlı olduğu duygusu; özgürlüğü; mutluluk. Eski geleneğe göre samadhi, meditasyon yüksekliğinde elde edilir. Gerçekte, benlik kasıtlı, merhametli ve dürüst bir şekilde meşgul olduğunda elde edilebilir.
Eylemde: Samadhi’yi deneyimlemek için sonsuz sayıda yol vardır, çünkü hiçbir insan birbirine benzemez. Samadhi versiyonun nedir? Dünyadaki her şeyin doğru olduğu hissini ne zaman alırsınız? Bazıları için samadhi doğada olur – bir ormanda veya okyanusun kenarında. Yoganın 8 basamağı Diğerleri için, sevdikleriniz için bir yemek pişirirken, bir şiir oluştururken veya çocuklarla oynarken olur. Kısacası, kısa süreli flaşlar olabilir. Ya da parlaklığını incelemeniz için yeterince uzun süre devam edebilir, sürdüğü andan itibaren mevcut kalmanıza meydan okur – ona dokunmamak, ekler geliştirmek veya ayrılmasından korkmak. Yoganın 8 basamağı Sık sık veya nadiren, iyi koşullarda veya kötü durumda, yalnız olduğunuzda veya kalabalıklar arasında olabilir. Samadhi birçok şekil ve form alır ve her zaman elinizin altındadır. Zamanla ve pratikle, hayatı – tüm görkemli kusurlarında – samadhi’nin kendisi olarak görmeye gelebilirsiniz.
Yorum bırakın