Pranayama Nedir

Pranayama, Yoga’da çok önemli kabul edilir. İki temel Sanskritçe kelimeden oluşur. Pran (प्रा ण) = Yaşam, Evrensel Yaşam Enerjisi. Ayam (आया म) = Uzatmak ve Uzatmak için. Hayatınızı uzatmak mı istiyorsunuz? O halde yapılacak egzersiz budur. Pranayama hayatın yakıtıdır.

İşte ilginç bir benzetme:

Omurga boyunca yedi (7) çakranın varlığına aşinasınız, yaşamı ve sağlığı sürdüren enerji noktaları olarak kabul edilmektedir. Bu Çakralar, yaşamı sürdürmek için enerji üreten dönen rüzgar değirmenleriyse, o zaman prana, bir rüzgar değirmeninin ellerini bu enerjiyi üretmek için döndüren temel rüzgar enerjisidir.

Nefes aldığımızda, her yeri kaplayan Prana ile birlikte gerekli oksijeni alırız. Yani nefes verdiğimizde harcanan enerjiyi ve toksinleri vücudumuzdan dışarı atarız. Ayurveda, sindirimimizi, kelimenin tam anlamıyla ‘sindirim ateşi’ anlamına gelen ‘Jathar Agni’ olarak adlandırır. Sindirim sürecimizi bir ‘Yadnya’ – şeylerin tanrılara sunulduğu kutsal bir Ateş ile karşılaştırır.

Ve aldığımız ‘Prana’ bu kutsal Yadnya’nın yakıtıdır. Pranayama’yı uyguladığımızda, evrensel yaşam gücünü çekme sürecini düzenler. Böylece düzene sokarız ve sağlığımızı aynı zamanda uzun ömürlülüğümüzü artırırız. Bu onun metafiziksel Prana yönüdür.

Pranayama

Şimdi fiziksel önemine bakalım, ancak bunun için önce size vücudumuzun sindirim ve boşaltım mekanizmasından bahsetmem gerekiyor. Dişlerimiz tarafından küçük parçalara ayrılan ve ağzımızdaki tükürükten birincil sindirim enzimlerinin eklendiği gıdaları tüketiyoruz.

Daha sonra mideye geçer, burada çalkalanır ve tüketilen yiyeceğin parçalanmasına neden olmak için daha fazla mide suyu eklenir. Bu karışım daha sonra, duvarları gıdalardaki besinleri emen ve tüm vücuda alınmak üzere kan dolaşımına bırakan bağırsaklarımızdan geçer.

Akciğerlerden geçerken kan, soluduğumuz oksijeni de emer. Kan, vücudumuzdaki hücrelerin besinleri enerji paketlerine ayırması için gerekli olan besinleri ve oksijeni taşır. Vücudumuzun hücreleri kandan besin ve oksijen alır, besinleri enerjiye böler.

[rb_related title=”Göz Atabilirsiniz” total=”4″]

Sindirim sonrası atılan yiyecekler dışkı şeklinde bağırsakları oluşturur. İdrar şeklinde atılır. Hücresel düzeyde oluşturulan safsızlıklar / toksinler sıvı ve uçucu olmak üzere iki formdadır.

Sıvı toksinler cildimiz tarafından ter şeklinde dışarı atılır. Cildimizin vücudumuzdaki en büyük boşaltım organı olduğunu öğrenince şaşıracaksınız. Nefes, en zararlı olan uçucu toksinler akciğerlerimizi kullanarak toksik gazlar şeklinde dışarı atılır.

Pranayama burada vücudumuzu bu zararlı toksinlerden arındırmada çok önemli bir rol oynar.
  • Akciğerlerimize, kanımıza bol miktarda taze oksijen sağlar.
  • Bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
  • Zihninizi sakinleştirmede inanılmaz derecede etkilidir.
  • Hafızamızı, erkekliğimizi geliştirmeye yardımcı olur ve nörolojik sistemimizi güçlendirir.

Yaygın olarak bilinen ve uygulanan 7 Pranayama tekniği vardır. Halkın kolayca erişemeyeceği daha birçok teknik var. Neredeyse 50’den fazla

Harikalar yaratan ve etkinliği bakımından neredeyse mucizevi olan çeşitli kutsal yazılarda ve Upanishadlarda aktif olarak aranmalıdır. En çok bilinenlerden başlayarak, bu nefes alma tekniklerinden en etkili ve faydalı 14 tanesini sizler için derledim.

Nefes Yoga | Nefesin Fiziksel ve Temel Çalışmaları

Soru Öneri ve Şikayetleriniz İçin Sitemizin İletişim Bölümünden yada İnstagram Mesaj Bölümünden Ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Kapat
Giriş yap
Kapat
Ödeme (0)

Sepetinizde ürün bulunmuyor. Sepetinizde ürün bulunmuyor.




0