Anksiyeteye Genel Bakış
Anksiyete terapisi Kaygı, yaygın bir duygusal sorundur. Hayatının bir noktasında kaygı hissi yaşamayan kimse yoktur. Çoğumuz için anksiyete kaçınılmaz olsa da, bazı insanlar bunu sağlıklarını ciddi şekilde zayıflatabilecek bir yoğunlukla yaşarlar. Aynı şey anksiyete hakkında da söylenebilir.
Anksiyete kontrolden çıktığında ve “biraz gerginlikten” daha fazlası haline geldiğinde, obsesif düşünme, uykusuzluk, migren, bağırsak sorunları, baş dönmesi, mide bulantısı, nefes darlığı ve kalp çarpıntısı gibi zayıflatıcı semptomlara neden olabilir. Anksiyete terapisi Gördüğünüz gibi, bu kadar yoğun bir şekilde yaşanan anksiyete, yaşam kalitenize, sağlığınıza ve refahınıza büyük ölçüde zarar verebilir.
Örneğin, aşırı endişe, iyileşme yeteneğini zayıflatıyor gibi görünüyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, otoimmün cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığından muzdarip insanların büyük pullu kırmızıya neden olduğunu gösterdi.
Bir başka sorun da, anksiyetenin o kadar tüketici olabileceğidir ki, yalnızca anksiyetenin semptomlarına odaklanırken temel nedeni gözden kaçırırsınız. Kaygınıza neyin neden olduğunu unutursanız, onu hafifletmek için harekete geçmek çok daha zor hale gelir. Anksiyete terapisi Elbette, üzerinde kontrol sahibi olmadığınız bazı kaygı kaynakları vardır. Yani evet, bir asteroit gerçekten gezegene çarpabilir ve insanlığı yok edebilir – ancak olasılık hakkında endişelenmek sizi yalnızca mutsuz edebilir ve bu konuda kesinlikle yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.
Diğer zamanlarda kaygı aslında bir işleve hizmet edebilir. Gerçek bir tehlike varsa, onu ve ondan nasıl kaçınacağınızı veya ona nasıl tepki vereceğinizi düşünmek hayatınızı kurtarabilir. Anksiyete, nasıl yaşayacağınız konusunda daha iyi seçimler yapmanıza yardımcı olduğu ölçüde yararlı bir duygudur. Daha fazla kavrayış getirmediğinde ve sizi daha perişan hale getirirken aynı problem hakkında takıntılı bir şekilde düşünmek hiçbir işe yaramaz.
Yoga Anksiyete Tedavi İşe Yarar mı?
Yoga, anksiyeteye çeşitli şekillerde yardımcı olabilir. Hem kısa hem de uzun vadede semptomları azaltabilecek özel teknikler sunar. Anksiyete terapisi Yoga, içe dönük durumlara uyum sağlamaya odaklandığı için, çözülmemiş çatışmalar veya alışılmış düşünce kalıpları gibi onu neyin tetikleyebileceğini anlamak için kaygı yüzeyinin altına inmenize de yardımcı olabilir.
Kaygıya karşı koymak için kullanılan temel yoga tekniklerinden biri nefese odaklanmaktır. Belki de zihin ve nefes arasındaki bağlantı hiçbir yerde kaygıdan daha açık değildir. Endişeli veya korkulu anlarda, nefes alma çok çeşitli şekillerde bozulur. Hızlı ve dalgalı, sert ve daralabilir, hatta zaman dilimleri boyunca tamamen durabilir. Sakin olduğunuzda ise nefes almak yumuşak ve ritmik olma eğilimindedir.
Endişeli veya depresyonda olan bazı insanlar tam bir nefes alamayacaklarını hissederler. Yoga, inhalasyonu iyileştirmenin bir yolunun ekshalasyona odaklanmak olduğunu öğretir. Anksiyete terapisi Her ekshalasyonda biraz daha fazla hava sıkmak için karın kaslarını çalıştırmayı öğrenerek, daha derin, daha tatmin edici bir nefes alabileceksiniz.
Anksiyete Tedavi Yoga Hareketleri
Savasana | Ceset Pozu
Bacaklarınızı ayrı tutarak sırt üstü uzanın. Elleriniz yanlarınızdan biraz uzakta olmalıdır. Gözlerini kapalı tut.
Yavaşça ve derinden nefes alın ve nefes verin.
Ayak parmaklarınızdan başlayarak, vücudunuzun her yerine odaklanın, yukarı çıkın ve giderken her parçanızı gevşetin.
Zihniniz uzaklaşırsa, yavaşça vücudunuza çekin. Anksiyete terapisi Vücudun her yerini zihinsel olarak gözlemleyin. Herhangi bir yerde gerginlik veya gerginlik hissederseniz, o alanı gevşetin.
Nefesinize dikkat edin. Her nefes alıp verdiğinizde vücudunuzdaki değişiklikleri gözlemleyin.
Yaklaşık 10 dakika pozda kalın veya fiziksel ve psikolojik ihtiyaçlarınıza göre süreyi artırın.
Sağınıza dönerek pozdan çıkın. Sol kolunuzu göğsünüzün önünde yere koyun ve bacaklarınızı çaprazlayıp ellerinizi dizlerinizin üzerinde tuttuğunuz kolay bir pozda oturun.
Gözler kapalıyken derin nefes alın. Çevrenizin daha fazla farkında olmaya başladığınızda, gözlerinizi açın.
Makarasana | Timsah Pozu
Yoga matına yüz üstü uzanın.
Nefes alıp verirken farkındalığınızı nefesinize getirin. Nefesiniz dışarı çıkarken, nefesinizin nasıl boşaldığını, nefes vermenin gerginliği nasıl temizlediğini ve serbest bıraktığını hissedin. Nefesiniz içeri akarken, nefesinizin sizi nasıl doldurduğunu, solumanın sizi nasıl beslediğini ve taze enerjiyi geri kazandığını hissedin. Anksiyete terapisi Nefesinizin akışını izlemeye devam edin, onu boş hissedin ve sonra sizi yeniden doldurun.
Nefesinizin akışını hissederken göbek bölgenizi nazikçe yumuşatın ve karnınızın gevşemesine izin verin.
Nefes alırken karnınızın nazikçe genişlediğine ve nefes verirken karnınızın yavaşça kasıldığına dikkat edin.
Solumanızın sonuna geldiğinizde, rahatlayın ve nefes verin. Aynı şekilde ekshalasyonunuzun sonuna geldiğinizde rahatlayın ve nefes alın. Her nefesin bilinçli bir duraklama olmaksızın yavaşça ve sorunsuz bir şekilde diğerine akmasına izin verin.
Nefesinizin pürüzsüz ve kesintisiz akışını gözlemleyin. Dönen bir tekerlek gibi, nefes dışarı ve içeri akar ve siz kendi nefsinizin şahidisiniz.
Virasana | Kahraman Pozu
Paspasın üzerine diz çök.
Uyluklarınızı bir arada tutun ve ayaklarınızı kalça genişliğine yerleştirin. Ayaklarınızın üst kısmı yerde olmalıdır.
Nefes verin ve ayaklarınızın arasındaki boşluğa oturun.
Anksiyete terapisi Alt bacaklarınız uyluklarınızın dış tarafında olmalıdır.
Uylukları içe doğru çevirin.
Omurganızı yukarı çekin.
Ellerinizi yana ve yukarı kaldırın. Parmaklarınızı kilitleyin ve avuç içlerinizi yukarı doğru çevirin. Alternatif olarak eller dizlerin üzerine yerleştirilebilir.
Gözlerinizi kapalı tutun ya da bakışlarınızı düz önünüze sabitleyin.
Pozda bir dakika kalın. Duruşa alıştığınızda süreyi 5 dakikaya kadar artırabilirsiniz.
Pozdan çıkmak için ellerinizi yanlarınızın üzerine koyun. Kalçanızı hafifçe kaldırın ve ayak bileklerinizi çaprazlayın, böylece yere yaslanabilirsiniz. Şimdi bacaklarınızı öne doğru uzatın.
Vrksasana | Ağaç Pozu
Omurga dik ve kollarınız yanlarınızda olacak şekilde düz durun.
Sağ bileğinizi tutun ve sağ ayağınızı sol bacağınızın iç uyluğuna yerleştirin. Topuk iç kasığa bastırmalı ve ayak parmakları aşağı bakmalıdır.
Sol bacağı düz tutarken sağ topuğu sol uyluğa sıkıca bastırın.
Ellerinizi yana doğru ve başınızın üzerinden kaldırın. Dirsekleri düz tutarak avuç içlerinizi bir araya getirin. Anksiyete terapisi Avuç içlerinizi göğsünüzün önüne de yerleştirebilirsiniz.
Pozda bir dakika kalın.
Aynı adımları diğer bacakla tekrarlayın.
Trikonasana | Üçgen Pozu
Elleriniz yanlarınızda dik durun.
Nefes verin ve yaklaşık 3-4 fitlik bir mesafeyi koruyarak sol ayağınızı geri çekin.
Sol ayağı hafifçe çevirin, böylece topuklar aynı hizada olur.
Dirseklerinizi düz ve ellerinizi yere paralel tutarak nefes alın ve ellerinizi omuz hizasına kaldırın. Anksiyete terapisi Şimdi elleriniz ve omuzlarınız düz bir çizgide.
Sağ eli aşağı çekmek için sağ taraftan bükün.
Sağ ayağı sağ ayağın dış tarafına yerleştirin. Öne eğilme. Kalçalarınız düz olmalı.
Sol elinizi tavana doğru uzatın.
Başınızı yukarı çevirin ve uzatılmış elin parmaklarına bakın. Dümdüz ileriye de bakabilirsiniz.
Pozda bir dakika kalın.
Aynısını diğer bacak için de tekrarlayın.
Matsyasana | Balık Pozu
Bacaklarınız gerilmiş ve elleriniz yanlarınızda olacak şekilde matın üzerine uzanın.
Ellerinizi başınızın arkasına getirin ve avuç içlerinizi omuzlarınızın arkasında yere koyun. Parmaklar omuzlarınızı göstermelidir.
Nefes alın ve avuç içlerinizi yere sıkıca bastırın, başınızı kaldırın ve tacı yere koyun. Sırtınızı iyice kavisleyin.
Anksiyete terapisi Kollarınızı yanlarınıza doğru gevşetin veya ellerinizi kalçanızın altına sokun.
Yaklaşık 3 dakika pozda kalın.
Duruşu serbest bırakmak için, ellerinizi omuzlarınızın arkasına koyun ve avuç içlerinizi sıkıca bastırın, kalçalarınızı kaldırın ve başınızı ve sırtınızı serbest bırakın.
Uttana Shishosana | Yavru Köpek Pozu
Dört ayak üzerine gelin. Bilekleriniz omuzlarınızla, dizleriniz kalçalarınızla aynı hizada olmalıdır.
Ellerinizi ileri doğru yürüyün ve göğsünüzü yere doğru indirin.
Kalçalarınız dizlerinizin üzerinde olacak şekilde omurganızı uzatın ve alnınızı yere bırakın.
Omuzları genişletin.
Nefes alın ve göğsünüz biraz daha aşağıya inerken kalçalarınızı tavana doğru biraz yukarı kaldırın.
Pozda bir dakika kalın.
Pozdan çıkmak için ellerinizi başlangıç pozisyonuna geri getirin.
Yorum bırakın